07-03-2017 16:06

Har du penge nok til at blive 90 år?

Forventningerne til tiden efter jobbet er store: Det gælder om at få rejst, set børnebørnene, spise lækker mad og dyrke fritidsinteresserne. Og med den stigende levealder er der endnu bedre tid til at leve drømmene ud – spørgsmålet er om din opsparing også har råd til at blive ældre.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at hvis du i 2017 som mand går på pension som 67-årig, har du udsigt til at leve godt 16 år længere. Kvinder kan regne med 19 år som pensionister.

Men det er gennemsnitstal, der også rummer alle dem, der døjer med sygdom. Er du kunde i SEB Pension kan du roligt lægge tre-fire år oveni uanset køn; al historik viser nemlig, at danskere i job bliver ældst.

Dyre drømme

Længere tid på pension kræver flere penge sparet op, hvis ikke din levestandard skal dykke mærkbart.

"Der er et stort gab imellem prisen på alt det, danskerne ønsker at bruge deres tid på som pensionister, og de penge de rent faktisk har til rådighed. Det er dyrt at have mere tid til rådighed, hvis man gerne vil bruge den på bl.a. at rejse og spise ude," siger Frank Pedersen, økonom i SEB Pension.

Mangler du også penge?

Han understreger, at udsigten til en højere pensionsalder i fremtiden ikke er nok til at lukke hullet.

"Når både forventningerne til en aktiv og bekostelig pensionisttilværelse vokser, og når levealderen stiger mere end pensionsalderen, så kommer mange til at blive skuffede over, hvor langt deres penge rækker som pensionister", siger Frank Pedersen.

Tag et e-Pensionstjek til højre og se, hvor mange penge du står til at få udbetalt som pensionist. 

I tjekket kan du se bl.a. effekten af at udskyde din pensionsalder eller strække pensionen over længere eller kortere tid. Hvis du ønsker at ændre din ordning, kan du gøre det online og underskrive med NemID.