16-05-2017 09:06

Snyder du dig selv for folkepension?

Stadigt flere danskere arbejder efter, de har passeret folkepensionsalderen. Tjener du for meget, bliver din folkepension sat ned – så sørg for at udskyde den, hvis du ikke vil snyde dig selv.

65 år og pensionist? Ikke nødvendigvis, for danskerne bliver stadigt mere hooked på at fortsætte med at arbejde efter folkepensionsalderen. Desværre glemmer mange at udskyde eller - som det formelt hedder - "opsætte" deres folkepension, og så falder modregningshammeren: Folkepensionen bliver mindre, fordi de tjener for meget ved siden af.

Du må gerne tjene penge ved siden af folkepensionen. Men passerer du en lønindtægt på 316.200 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag (2017), bliver du modregnet i folkepensionens grundbeløb. 

Det er selve folkepensionens grundbeløb, der bliver sat ned i tilfælde af for høj arbejdsindtægt, selv om mange fejlagtigt tror, at alle er garanteret grundløbet på knap 74.000 kr. om året. 

Modregningen udgør 30 pct. af din indkomst over de 316.200 kr. Jo mere du tjener, jo mere folkepension bliver spist af modregning. Tjener du mere end 556.400 kr., bortfalder folkepensionens grundbeløb 100 pct. 

Jo længere du udskyder, jo højere pension

Op imod 14.000 danskere tjener så meget som folkepensionister, at de burde have udskudt udbetalingen fra det offentlige. Ved at skubbe udbetalingen ud i fremtiden, bliver der flere penge til dig hver måned, når pengene bliver dine. Faktisk kan du øge folkepensionen med helt op til 83 pct. ved at gemme pengene.

"Tjener du mere end 316.000 kroner som pensionist, vil jeg bestemt anbefale, at du udsætter folkepensionen. Hvis det er svært at leve for den løn alene, er der intet til hinder for, at du supplerer ved at tage af din private pensionsopsparing. Modsat lønindtægter bliver din private pension nemlig IKKE modregnet i folkepensionen," siger Frank Pedersen, afdelingsdirektør i SEB Pension.

  • Du skal selv søge om at udsætte folkepensionen på borger.dk
  • Du kan udsætte folkepensionen i 10 år
  • Det er et krav, at du arbejder mere end 750 timer om året

Læs mere om at udsætte folkepensionen