Gå til søgefunktion Gå til indhold

Din browser er forældet. For en bedre og mere sikker brugeroplevelse anbefaler vi, at du benytter en anden browser.

Nordic Outlook: Danskerne sparer op som aldrig før

SEB forventer en vækst på 2,4 pct. i 2018. Her vil danskerne skrue op for forbruget, der har været den største synder for væksten i 2017. 

Der bliver sat penge til side som aldrig før i de danske husholdninger. De sparer rekordmeget op – og har været sparsomme med forbruget i 2017. Det sker på trods af en stærk dansk økonomi, hvor beskæftigelsen stiger, og forbrugertilliden er høj. Det betyder, at der fortsat ikke er tegn på overophedning i dansk økonomi.

Samlet har det medvirket til svage væksttal for tredje kvartal 2017. SEB forventer imidlertid, at danskerne vil øge forbruget igen – og en samlet vækst på 2,1 pct. i 2017 mod tidligere forventet 2,3 pct. Til gengæld har SEB’s økonomer skruet op for forventningerne til 2018 om en samlet vækst på 2,4 pct. fulgt op af 2,3 pct. i 2019.

Det fremgår af SEB’s kvartalsrapport Nordic Outlook, hvori SEB’s økonomer tager pulsen på den økonomiske udvikling i et nordisk perspektiv.

”Privatforbruget er den største synder i tredje kvartal. Her falder det for andet kvartal i træk, og det sker på trods af en stærk beskæftigelsesvækst, høj forbrugertillid og den positive effekt, de stigende boligpriser har på velstanden,” siger Elizabeth Mathiesen, makrostrateg i X-asset Research i SEB Danmark.

Øget forbrug vil smitte af på væksten

Faldet i andet og tredje kvartal kan delvist tilskrives usikkerheden omkring beskatningen af biler. Privatforbruget har dog generelt haltet efter væksten i danskernes indkomst de senere år. Siden 2013 er forbruget steget 6 pct., mens den disponible indkomst er steget hele 12,6 pct. i samme periode.

”Danskerne sparer rekordmeget op – og forbruger mindre. Det er ikke umiddelbart det billede, vi forventer at se under de nuværende stærke makroøkonomiske forhold i Danmark. Vi forventer da også, at forbrugerne vil skrue op for forbruget igen – og det vil smitte af på væksten både i 2018 og 2019,” siger Elizabeth Mathiesen.

Ifølge Nordic Outlook ventes privatforbruget at stige med 2,9 pct. i 2018 og 2,5 pct. i 2019.

Læs hele Nordic Outlook her