Den globale økonomi drives fortsat frem af ændringer i centralbankernes adfærd. Med sin stimuluspolitik har Den Europæiske Centralbank (ECB) opnået en uventet hurtig effekt på optimisme og inflationsforventninger. Dette har stabiliseret udsigterne for hele Europa. I USA derimod har begyndelsen af 2015 været domineret af skuffelse. Selv om det primært skyldes midlertidige årsager, er det klart, at den stærke dollar har bidraget.
I Danmark har Nationalbanken haft succes med at forsvare den danske krones kurs mod euroen, og de spekulative valutastrømme er aftaget. SEB's danske økonomer tror dog ikke, at der bliver plads til en renteforhøjelse i 2015.
Det danske BNP steg med 0,5 pct. fra tredje til fjerde kvartal i 2014, hvilket også er det væksttempo, SEB forventer, at økonomien opretholder i det meste af 2015 – dog med en lille acceleration, når vi nærmer os 2016.
SEB's økonomer forventer at se yderligere acceleration i det danske forbrug, understøttet af et mere robust arbejdsmarked, stigende realindkomst (på grund af olie) på trods af moderate lønninger og, i højere grad i 2015 end tidligere, også en stigning i huspriserne. Erhvervsinvesteringer og eksport bør nyde godt af forbedringerne i eurozonen. Inflationen vil forblive moderat med lønvækst under de historiske niveauer, mens kerneinflationen har vist vedvarende stigninger siden november. Vi forudser en inflation på 0,4 og 1,2 procent i 2015 og 2016, hvilket er omkring et halvt procentpoint mere end i eurozonen.