Gå til søgefunktion Gå til indhold

Din browser er forældet. For en bedre og mere sikker brugeroplevelse anbefaler vi, at du benytter en anden browser.

Nordic Outlook: Stærke disinflationære kræfter til trods for stigende ressourceudnyttelse

Forsigtige rentestigninger fra FED, blød kinesisk landing og vedvarende risiko for et Grexit. Verdensøkonomien skuffer, da forsigtighed præger både forbrugere og virksomheder i de udviklede lande, og mens usikkerhed og kriser præger mange udviklingslande, siger SEB's økonomer i en ny udgave af Nordic Outlook.

Verdensøkonomien skuffer. Et tilbageblik på udviklingen i løbet af foråret og sommeren efterlader et indtryk af, at den globale vækst ikke rigtig kan komme op i gear. En af årsagerne er den vedvarende forsigtighed blandt virksomheder og husholdninger i Vesten.

Lave renter, stigende aktivpriser og stærkere købekraft har således ikke leveret den samme stimuli til investeringer og forbrug, som man normalt ville have forventet. Samtidig er usikkerheden om den økonomiske udvikling for verdens udviklingslande intensiveret.

I Kina rejser afmatningen på aktiemarkedet og en ændring i valutapolitikken (devaluering af yuan) spørgsmål om landets økonomiske stabilitet, mens lande som Brasilien, Rusland og Ukraine undergår dybere økonomiske og politiske kriser. De strukturelle problemer i udviklingslandene er blevet tydeligere i takt med, at væksten i verdenshandlen er bremset op.