Gå til søgefunktion Gå til indhold

Din browser er forældet. For en bedre og mere sikker brugeroplevelse anbefaler vi, at du benytter en anden browser.

Nordic Outlook: Stærk dansk økonomi trods global usikkerhed

Vækstudsigterne for dansk økonomi tegner til en gradvis afmatning i 2020-2021, men overordnet set er dansk økonomi fortsat på en stabil kurs. Det vurderer SEB’s økonomer i ny kvartalsrapport.

SEB offentliggør i dag kvartalsrapporten Nordic Outlook – September 2019, hvori SEB’s økonomer tager pulsen på den økonomiske udvikling i et nordisk perspektiv. Det overordnede billede af den danske økonomi er robust med en forventet vækst på 1,9 procent i 2019. Det kommende par år vil væksten dog aftage gradvist til ca. 1,5 procent – primært drevet af lavere vækstforventninger globalt.

”Vi forventer en samlet vækst i dansk økonomi tæt på 2 procent trods en svagere vækst i Europa og tegn på et aftagende tempo på det danske jobmarked,” siger makrostrateg Elizabeth Mathiesen, der er ansvarlig for SEB's analyse af dansk økonomi.

I den nye prognose forventer SEB’s økonomer, at væksten vil aftage gradvist i 2020 og 2021, men betegner fortsat dansk økonomi som robust.

”Den danske økonomi er fortsat grundlæggende stærk. Faldende renter og beskedne finanspolitiske stimulanser vil sandsynligvis være i stand til at fastholde indenlandsk efterspørgsel og dermed fastholde en dansk vækst over det gennemsnitlige niveau i Europa,” siger Elizabeth Mathiesen.

Læs mere om udsigterne for dansk økonomi i Nordic Outlook - September 2019 (side 44)

Globalt har de seneste måneder på de finansielle markeder budt på øget usikkerhed bl.a. forbundet med brexit og handelskrigen mellem USA og Kina. Det skaber da også flere spørgsmål om, hvor tæt vi er på en recession? 

”I vores analyser vurderer vi, at recessionen ikke kommer i år – og at det derfor er for tidligt at sælge sine aktier. Handelskrigen er en risiko. Samtidig bemærkes det lave renteniveau som en advarsel om recession. Det er det også på længere sigt. Men på kort sigt kan det også være et signal om centralbankernes forsøg på at udskyde krisen. F.eks. falder den forventede inflation ikke, selvom renten dykker, og ifølge Fed og ECB strammer bankerne ikke kreditvilkårene, når de låner penge ud. Hvis de lave renter var et varsel om en nært forestående recession, ville vi næppe se de to ting,” siger cheføkonom i SEB Thomas Thygesen.

Læs SEB's globale pressemeddelelse om Nordic Outlook  

Hent kvartalsrapporten Nordic Outlook - September 2019