Gå til søgefunktion Gå til indhold

Din browser er forældet. For en bedre og mere sikker brugeroplevelse anbefaler vi, at du benytter en anden browser.

Nordic Outlook: Stærk dansk økonomi trods tegn på tab af momentum

Dansk økonomi vokser hurtigere end det øvrige Europas økonomier – primært drevet af dansk forbrug. SEB’s økonomer forventer, at væksten aftager gradvist de næste to år. 

SEB offentliggør i dag kvartalsrapporten Nordic Outlook – November 2019, hvor SEB’s økonomer tager pulsen på den økonomiske udvikling i et nordisk perspektiv. Heri fremgår det, at dansk økonomi fortsat vokser hurtigere end i resten af Europa, men at tempoet er aftagende. I 2019 forventes en samlet vækst på 2,1 pct., der dog ventes at aftage til 1,6 pct. i 2020 og 1,5 pct. i 2021.

”Vi forventer en samlet vækst i dansk økonomi på mere end 2 pct. i 2019 trods en svagere vækst i Europa. Det er især privatforbruget, der driver dansk vækst. Og selvom væksten på jobmarkedet og lønudviklingen er aftaget henover sommeren, fastholder de danske husholder en sund balance. Vores forventning er da også, at forbruget sandsynligvis forbliver den primære drivkraft for den danske vækst,” siger makrostrateg Elizabeth Mathiesen, der er ansvarlig for SEB's analyse af dansk økonomi.

Overordnet set er væksten i Danmark særdeles stærk målt i forhold til det øvrige Europa. Data for 2. halvår 2019 tegner dog til, at udviklingen er aftagende.

”Vi forventer, at dansk økonomi fortsat vil overgå resten af Europa de næste to år, men vi begynder også at se tidlige tegn på, at dansk vækst mister momentum. Der er tegn på, at dansk økonomi begynder at reflektere udviklingen på de største eksportmarkeder Storbritannien, Tyskland og Sverige, men det samlede vækstbillede er fortsat gunstigt," siger Elizabeth Mathiesen.

Prognosen er behæftet med lidt større usikkerhed efter de seneste positive revisioner af historiske tal fra Danmarks Statistik. På den anden side er væksten nu mere på linje med de signaler, vi har fået fra blandt andet arbejdsmarkedet i de seneste år.

Hent kvartalsrapporten Nordic Outlook – November 2019 (læs om dansk økonomi på side 36)

Læs SEB's globale pressemeddelelse om Nordic Outlook - November 2019