Gå til søgefunktion Gå til indhold

Din browser er forældet. For en bedre og mere sikker brugeroplevelse anbefaler vi, at du benytter en anden browser.

SEB forventer en vækst på 2,3 procent i Danmark i 2017

Nordic Outlook: SEB forventer en vækst i økonomien på 2,3 procent i 2017 – og betegner de økonomiske betingelser som blandt de mest positive siden finanskrisen. 

En stærk global efterspørgsel og den stigende beskæftigelse er de primære kræfter til at trække væksten op i Danmark mod udgangen af 2017.

Samtidig medvirker en bedring i forbrugertilliden samt et stigende boligmarked til at understøtte efterspørgslen. Modsat i 00’erne og i andre lande kan vi dog se, at husholdningerne bruger det positive momentum til at afvikle gæld. Det har resulteret i et historisk højt niveau for husholdningernes opsparingskvote.

Sådan lyder det i SEB’s kvartalsrapport ”Nordic Outlook”, hvori SEB’s økonomer har taget pulsen på den økonomiske udvikling i et nordisk perspektiv.

Forventer opsving i privatforbruget

Heri lyder forventningerne til Danmark på et opsving i 4. kvartal – og en samlet vækst på 2,3 procent i 2017. De kommende to år 2018 og 2019 forventer SEB, at væksten fortsat vil ligge på et niveau omkring 2,3 procent. For perioden som helhed svarer det til en udvikling, der ikke er set siden før finanskrisen.

”Fremadrettet forventer vi et opsving i privatforbruget, der vil stige i takt med højere indkomster. Det nuværende opsving adskiller sig fra det, vi oplevede i 00’erne ved, at vi i dag ser, at fremgangen følges af en reduktion i gælden hos forbrugerne,” siger Elizabeth Mathiesen, makrostrateg i X-asset Research i SEB Danmark.

Fremadrettet ventes bl.a. lettere adgang til kredit at ville øge forbruget, men overordnet er det især jobskabelsen og lønfremgang, der skal drive økonomien frem.

Læs mere om analysen og baggrunden for forventningerne i Nordic Outlook.